W dniu 21 marca 2016 w Zespole Szkół Gastronomicznych i Handlowych w  Bielsku-Białej odbył się Bielski Regionalny Konkurs Kulinarny. To już IX edycja tego konkursu. Tym razem tematem przewodnim, z którym zmierzyli się młodzi adepci sztuki kulinarnej była „Finezja smaku potraw z indyka”.

Tegoroczna edycja odbyła się pod patronatem Beskidzkiego Klubu Kulinarnego, firmy Prymat i Centrum BHP z Bielska-Białej. To dzięki wsparciu sponsorów możemy realizować projekty i działania edukacyjne takie jak ten konkurs, dzięki czemu uczniowie mogą rozwijać swoje zainteresowania i pasję do zawodu.

IX edycję zorganizowaliśmy  dzięki  pomocy materialnej i produktowej zaprzyjaźnionych ze szkołą firm, instytucji i zakładów gastronomicznych: Beskidzki Klub Kulinarny, firma Prymat, CENTRUM BHP, Zakłady Tłuszczowe BIELMAR, Hotel Kocierz, Hotel Alpin, Karczma pod Lotniskiem, Eka MEDICA, Urząd Miejski w Bielsku-Białej, Piekarnia Wykręt, Firma Rzeźnictwo i Handel-Kapecki, Firma Przetwórstwo Mięsne Michalec, pan Jacek Dutka prezes Beskidzki Klub Kulinarny, Warsztaty Szkolne Szkoła Ogrodnicza, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, MASPEX Wadowice, Firma ,,Jabex”.

Głównym celem konkursu było poszerzenie przez uczniów wiedzy i umiejętności z zakresu przedmiotów zawodowych, rozwijanie zainteresowań, pomysłowości, inicjatywy i kreowanie własnej osobowości zawodowej.

Do rywalizacji zgłosiło się 11 uczestników z 9 szkół:

  • Janusz Jaszczurowski Zespół Szkół Ogólnokształcących i Technicznych w Milówce
  • Anna Elsner Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim
  • Wiktoria Chwierut Powiatowy Zespół Nr 10 Szkół Mechaniczno- Elektrycznych w Kętach
  • Katarzyna Zespół Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Wiśle
  • Łukasz Żołędzki Zespół Szkół nr 7 w Tychach
  • Natalia Wątroba Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku- Białej – Technikum nr 8
  • Konrad Rusin Zespół Szkół Nr 2 w Jastrzębiu – Zdroju
  • Karolina Rzepa Powiatowy Zespół Nr 10 Szkół Mechaniczno- Elektrycznych w Kętach
  • Nikola Kubaczka Zespół Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Wiśle
  • Teresa Polak Zespół Szkół Agrotechnicznych i Ogólnokształcących w Żywcu
  • Sebastian Kruczek Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku- Białej – Branżowa Szkoła I stopnia

Prezentacja uczestników

Półtoragodzinne zmagania uczniów oceniały komisje – komisja techniczna i degustacyjna, w składzie których znaleźli się doświadczeni szefowi kuchni, w tym również nasi absolwenci. Niezwykle srogie i wymagające, ale przede wszystkim profesjonalne jury: pan Krzysztof Gawlik doradca kulinarny RM GASTRO –przewodniczący składu jurorskiego, pan Jacek Dutka – prezes Beskidzkiego Klubu Kulinarnego i doradca kulinarny ,,Po świecie Kuchni’’, pan Piotr Sabala prezes Polskiej Akademi Kulinarnej z zespołem, pan Dawid Konior – doradca kulinarny ,,Pastamore’’, pan Łukasz Caputa szef kuchni w Hotelu ,,Alpin’’ z zespołem, pan Michał Szczeblewski z „Karczmy Rogata” oraz pan Maksymilian Gryc z „Karczmy pod Lotniskiem” – wyłonili zwycięzców i wyróżnionych:

1 miejsce – Teresa Polak z Zespołu Szkół Agrotechnicznych i Ogólnokształcących w Żywcu, która przygotowała potrawę: „Wiosenne wariacje z indyka”

2 miejsce – Nikola Kubaczka, Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Wiśle z potrawą: „Indyk w cieście francuskim/por palony/grafini dyniowe/ sos gruszkowy/ chips z boczku/ jelitko z pszenicy i grzybami/ puree kalafiorowo-pistacjowe”

3 miejsce – Janusz Jaszczurowski, Zespół Szkół Ogólnokształcących i Technicznych w Milówce – „Gołąbki w sosie maślanym w towarzystwie kolorowych warzyw”

Jury wyróżniło również nagrodą VIP uczestnika za najlepszą aranżację dania:

Anna Elsner, Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim – „Zrazy z indyka w sosie szafranowym w towarzystwie wiosennych warzyw, pieczarki sztajera, puree pietruszkowego, chipsa ziemniaczanego i ziół”.

Nagrodzeni uczestnicy

Podobnie jak w latach ubiegłych i tym razem konkursowi towarzyszyły wykłady i warsztaty z zakresu gastronomii.

Pierwszy wykład – „Nowoczesna kuchnia góralska” – wygłosił pan Piotr Sabala z Hotelu Kocierz, prezes Polskiej Akademii Kulinarnej. Było nie tyko ciekawie, ale i smacznie, bo wykład zakończył się degustacją przysmaków ze „Spiżarni Kocierz” konfitur i tradycyjnego smalcu.

Na nasze zaproszenie odpowiedziała również firma EkaMedica z Kóz. Tematem wykładu była „Piramida zdrowego odżywiania”, połączonego z degustacją soków i prezentacją kremów.