10 czerwca 2019 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych i Handlowych odbyły się warsztaty kulinarne. Uczniowie trzeciej klasy technik żywienia i usług gastronomicznych, kończący w naszej szkole przygodę z gotowaniem, mieli okazję pracować ze znakomitym ekspertem sztuki kulinarnej, panem Karolem Wachtem i panem Kamilem Woźniakiem. I było PYSZNIE! Miła i serdeczna atmosfera towarzyszyła nam od samego początku spotkania. Uczniowie rozmawiali z Mistrzami i zadawali mnóstwo nurtujących ich pytań, ale nie obyło się również bez pytań do uczniów, których celem było sprawdzenie wiedzy zawodowej oraz zmotywowanie młodzieży do jej pogłębiania.

Efektem wspólnej pracy było przygotowanie niezwykle smacznych potraw między innymi:

  • Tatar/wędzona papryka/piklowane szparagi/żel z żółtka/masło z pora
  • Krem z palonego kalafiora/oliwa rzepakowa/piana z maślanki
  • Polędwiczka wieprzowa/gołąbek z gryką/bób z boczkiem
  • Pstrąg/młode ziemniaczki/pomidor malinowy/puder z boczku
  • Truskawki/rabarbar/bita śmietanka/krokant ze słonecznika

A mottem dla młodzieży niech staną się słowa podsumowujące ten niezwykle owocny dzień:

“Zawszą bądźcie dumni z tego, że jesteście uczniami szkoły gastronomicznej”.

I jeszcze dwa słowa płynące prosto z serca uczestników:
„Z całego serca dziękujemy Karolowi Wachtowi i Kamilowi Woźniakowi za wspaniałe warsztaty i pomoc w rozwijaniu naszych pasji. Wszyscy z wielkim zaangażowaniem i zainteresowaniem braliśmy udział w szkoleniu. Te lekcje zapadną na długo w naszej pamięci. Bardzo serdecznie dziękujemy również naszej kochanej Pani Dyrektor Jolancie Wikło, która umożliwiła nam zdobywanie wiedzy w tak atrakcyjnej formie”.