KOŁO MŁODEGO ŁASUCHA
Już we wrześniu zapisy do Koła Młodego Łasucha. Wspólnie wymyślamy nowe potrawy, sporządzamy je, a potem ….jemy. Jest po prostu pysznie. Dołącz do nas.
KOŁO CARVINGU
Szkolne Koło Carvingu prowadzone jest przez mgr inż. Bernardynę Zielińską i mgr Małgorzatę Kłopotowską. Czekamy na wszystkich chętnych do naszego Koła. Wcale nie trzeba mieć szczególnych uzdolnień artystycznych, wystarczy zapał, ćwiczenia i sukces gwarantowany. Czekamy na Ciebie.
Carving to tajska sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach.
KOŁO MŁODEGO BARMANA
W czwartek w godzinach 15.00-18.00 odbywają się zajęcia z Koła Młodego Barmana, na które zapraszamy wszystkich tych uczniów, którzy mają pasję poznawania oraz tworzenia nowych ciekawych smaków, aromatów oraz pięknych dekoracji . Na kole poznajemy tajniki barmaństwa oraz komponujemy własne receptury różnych napojów mieszanych, uczymy się pięknej pracy za barem. Tych najbardziej zapalonych młodych barmanów przygotowujemy do konkursów barmańskich szkolnych, regionalnych, ogólnopolskich i międzynarodowych. Możemy poszczycić się wspaniałymi wynikami w tej dziedzinie, nasi uczniowie odnieśli sukcesy m.in. we Francji i na Węgrzech.
Jeśli chcesz do nas dołączyć, to zapraszamy.
Opiekunowie koła: Sabina Frycz i Lucyna Kacprowicz
KOŁO MŁODEGO GASTRONOMA
Zapraszamy chętnych uczniów do udziału w zajęciach KOŁA MŁODEGO GASTRONOMA.
Jeżeli chcesz zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej, lubisz wymyślać nowe potrawy, pięknie je dekorować i aranżować na talerzu to Koło Młodego Gastronoma jest wymarzonym miejsce dla Ciebie !!!
U nas jest atrakcyjnie, smacznie i zdrowo …. przekonaj się o tym sam.
Opiekunowie koła Kinga Baścik, Alicja Graboń i Sławomir Dudys
….gorąco zapraszają.
KOŁO CUKIERNICZE
Celem koła cukierniczego jest:
– Rozwijanie zainteresowań uczniów i motywowanie go do pracy.
– Pobudzanie jego kreatywności.
– Indywidualizacja procesu nauczania stymulujący rozwój ucznia.
– Usprawnienie jego umiejętności manułalnych, po przez zastosowanie różnych technik dekorowania wyrobów cukierniczych.
– Poznawanie nowych trendów w cukiernictwie.
Program zajęć na rok szkolny 2016/2017
- Surowce cukiernicze i ich zastosowanie w produkcji cukierniczej
- Sporządzanie półproduktów cukierniczych (kremy, masy, glazury,pomady
- Wytwarzanie asortymentu wyrobów ciastkarskich na bazie ciasta biszkoptowego
- Wytwarzanie asortymentu wyrobów ciastkarskich na bazie ciasta biszkoptowo – tłuszczowego
- Wytwarzanie asortymentu wyrobów ciastkarskich na bazie ciasta drożdzowego (Babki,strucle)
- Wytwarzanie asortymentu wyrobów ciastkarskich na bazie ciasta kruchego
- Wytwarzanie asortymentu wyrobów ciastkarskich na bazie ciasta półkruchego
- Wytwarzanie asortymentu wyrobów ciastkarskich na bazie ciasta francuskiego (Palmersy, Koprty,Diablotki)
- Wytwarzanie asortymentu wyrobów ciastkarskich na bazie ciasta półfrancuskiego(croissannty z czekoladą)
- Wytwarzanie asortymentu wyrobów ciastkarskich na bazie ciasta piernikowego
- Wytwarzanie asortymentu wyrobów ciastkarskich na bazie ciasta bezowego (makaroniki, kokosanki)
- Wytwarzanie asortymentu wyrobów ciastkarskich na bazie ciasta parzonego
- Wytwarzanie asortymentu wyrobów ciastkarskich na bazie ciasta zbijanego(róże karnawałowe)
Program jest przedstawiony formie bloków tematycznych na dany miesiąc.
Program zajęć może ulec zmianie na potrzeby Warsztatów Szkolnych gdzie przeprowadzane są zajęcia z koła cukierniczego.
Harmonogram zajęć:
wtorki 12.30 -13.30 lub czwartki 10.00 – 11.00 z klasą 3 tt