kucharz kelner tz tt

 


Technik technologii żywności

tt

Czteroletnie technikum

KWALIFIKACJE:

TG 4 Produkcja wyrobów cukierniczych

TG 17 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych

Jeżeli jesteś osobą dociekliwą i spostrzegawczą, lubisz analizować i odkrywać nowe rzeczy – ten zawód jest dla Ciebie 

• szkoła kończy się maturą i egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe technika technologii żywności.
• kształcenie w zawodzie technik technologii żywności ma na celu przygotować Cię do pracy w przedsiębiorstwach produkcyjnych przetwórstwa spożywczego, instytucjach zajmujących się badaniem i oceną żywności, oraz prowadzących handel artykułami spożywczymi.
• po ukończeniu szkoły będziesz mógł kontynuować kształcenie na wszystkich uczelniach wyższych, a także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.

Perspektywy zawodowe – praca: 
po ukończeniu szkoły możesz podjąć pracę w:

• zakładach produkcyjnych przetwórstwa spożywczego,
• w mleczarniach,
• w piekarniach,
• w ciastkarniach,
• stacjach sanepidu,
• laboratoriach zakładowych,
• komórkach marketingowych.
Ponadto w urzędach celnych, stołówkach, sklepach spożywczych, hipermarketach z zapleczem produkcyjnym.


Technik żywienia i usług gastronomicznych

tz

Czteroletnie technikum

KWALIFIKACJE:

TG 7  Sporządzanie potraw i napojów

TG 16 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Jeżeli jesteś osobą kreatywną, otwartą i życzliwą, masz pozytywne nastawienie do ludzi, lubisz pracę w zespole, a także łatwo nawiązujesz kontakty – ten zawód jest dla Ciebie

– szkoła kończy się maturą i egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe technika żywienia i usług gastronomicznych

– podstawowym celem kształcenia jest przygotowanie zawodowe w zakresie czynności związanych z organizacją, informacją i kompleksową obsługą przyjęć oraz imprez organizowanych we wszystkich zakładach świadczących usługi gastronomiczne, także imprez organizowanych w warunkach nietypowych – tzw. cateringu

Absolwent otrzymuje przygotowanie z zakresu zarządzania zakładem gastronomicznym.

Po ukończeniu szkoły będziesz mógł kontynuować kształcenie na wszystkich uczelniach wyższych, a także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.

Perspektywy zawodowe – praca:
Absolwenci tego kierunku mogą być zatrudnieni we wszystkich lokalach gastronomicznych jako:
• osoby zarządzające organizacją imprez,
• pracownicy obsługi konsumenta
• pracownicy kuchni.

Mogą także prowadzić:
• własną działalność gastronomiczną,
• zajmować się cateringiem,
• obsługą konferencji,
• imprez okolicznościowych.


 Kelner

kelner

Czteroletnie technikum

KWALIFIKACJE:

TG  10   Wykonywanie usług kelnerskich

TG 11  Organizacja usług gastronomicznych

Jeżeli jesteś osobą otwartą i życzliwą, kreatywną, masz pozytywne nastawienie do ludzi, lubisz pracę w zespole, a także łatwo nawiązujesz kontakty – ten zawód jest dla Ciebie.

– szkoła kończy się maturą i egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe kelnera,

– otrzymujesz przygotowanie zawodowe w zakresie czynności związanych z fachową i kompleksową obsługą konsumenta w różnorodnych zakładach gastronomicznych, a także wszelkiego typu przyjęć okolicznościowych, imprez gastronomicznych oraz obsługi kelnerskiej targów, wystaw, bankietów, spotkań, konferencji i innych imprez.

– możesz zdobyć dodatkowe kwalifikacje w zakresie znajomości sztuki barmańskiej oraz znajomości win w ramach zajęć specjalizacyjnych

Po ukończeniu szkoły będziesz mógł kontynuować kształcenie na wszystkich uczelniach wyższych, a także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.

Perspektywy zawodowe – praca
Absolwenci tego kierunku mogą być zatrudnieni w:

– restauracjach,
– salach bankietowych,
– centrach konferencyjno-bankietowych,
– barach,
– pubach,
– klubach,
– domach gościnnych,
– pizzeriach.


Kucharz

kucharz

Branżowa szkoła pierwszego stopnia

KWALIFIKACJA:

TG 7  Sporządzanie potraw i napojów

Jeżeli jesteś osobą otwartą i życzliwą, kreatywną, masz pozytywne nastawienie do ludzi, lubisz pracę w zespole, a także łatwo nawiązujesz kontakty – ten zawód jest dla Ciebie.

– szkoła kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe
– otrzymujesz przygotowanie zawodowe w zakresie czynności związanych z fachowym przygotowywaniem potraw oferowanych w różnych typach zakładów gastronomicznych
– potrafisz także zaplanować przyjęcia okolicznościowe i imprezy gastronomiczne

Po ukończeniu szkoły będziesz mógł kontynuować kształcenie w naszej szkole w 3-letnim technikum uzupełniającym w zawodzie: technik żywienia i gospodarstwa domowego

Perspektywy zawodowe – praca: 
Absolwenci mogą być zatrudnieni w:

– restauracjach,
– salach bankietowych,
– centrach konferencyjno-bankietowych,
– domach gościnnych,
– pizzeriach