ROK 2017/2018

Klaudia Jonkisz laureatką oraz zwyciężczynią XXII edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności

W dniach 22-24 marca 2018 r. w ZSnr 5 w Lublinie odbyły się eliminacje centralne XXII edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, do których zakwalifikowała się Klaudia Jonkisz uczennica klasy 3TŻ1. Eliminacje, w których uczestniczyło 61 uczniów technikum i liceum ogólnokształcących z całego kraju, przebiegały w trzech etapach. W pierwszym uczniowie rozwiązywali test zawierający 70 zadań na które składały się pytania wyboru z jedną, dwoma lub trzema wariantami odpowiedzi, pytania w formie przyporządkowania, prawda czy fałsz, w formie zadań do uzupełnienia i pytań skojarzeniowych. Drugi etap polegał na opracowaniu projektu związanego z produkcją gastronomiczną, planowaniem, oceną żywienia oraz obsługą konsumenta. Do ostatniego etapu w formie quizu przystąpiła szóstka najlepszych, która walczyła o tytuł zwycięzcy tej edycji. Klaudia  po  dwóch konkurencjach uplasowała się na I miejscu i utrzymała tę pozycję także po przeprowadzeniu ostatniego z etapów. Klaudia Jonkisz uzyskała tytuł laureata oraz  zwycięzcy XXII edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, a także nagrodę dla najlepszego ucznia technikum.

Uczniowie naszej placówki uczestniczą w tej olimpiadzie od 22 lat możemy dziś  pochwalić się już czterema laureatami i wieloma finalistami oraz tym, że drugi raz w historii tej olimpiady uczeń naszej szkoły zajął I miejsce. Na najwyższym podium stanął najpierw Mariusz Wójcik, a teraz Klaudia Jonkisz.

(źródło zdjęć:”W Bielsku-Białej. Magazyn Samorządowy” nr 20/400 z 11.05.2018r.)


Sukces uczennicy ZSGiH w eliminacjach okręgowych Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności

12 stycznia 2018 roku w CKZiU w Gliwicach odbyły się okręgowe eliminacje XXII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, w których udział wzięli uczniowie naszej szkoły – Klaudia Jonkisz z klasy 3 TŻ1 i Robert Filipek z klasy 3TŻ3. W zawodach uczestniczyło 78 uczniów z województwa śląskiego i opolskiego z klas technikum  oraz  liceum. I miejsce zajęła Klaudia Jonkisz, natomiast Robert, mimo że nie stanął na podium, uplasował się w 1. połowie uczestników.


Nasza uczennica nagrodzona Stypendium Prezesa Rady Ministrów

W dniu 11 grudnia 2017 roku w sali koncertowej Zespołu Państwowych Szkół Muzycznych miała miejsce uroczystość wręczenia Stypendiów Prezesa Rady Ministrów na rok szkolny 2017/2018 zorganizowana z ramienia Kuratorium Oświaty w Katowicach Delagatura w Bielsku-Białej.
78 uczniów szkół średnich powiatu bielskiego i miasta Bielsko-Biała zostało nagrodzonych tą prestiżową nagrodą za wybitne osiągnięcia w nauce. Uczennica klasy trzeciej technikum – technik żywienia i usług gastronomicznych Klaudia
Jonkisz z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych odebrała dyplom z rąk pana Stanisława Szweda – wiceministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, pana Jacka Szczotki – wicekuratora Śląskiego Kuratorium Oświaty w Katowicach. Wzruszeni i dumni stypendyści wraz – z nie mniej szczęśliwymi – rodzicami i nauczycielami uczestniczyli w pięknym wydarzeniu upiększonym koncertem sekstetu saksofonowego uczniów szkoły muzycznej.
Gratulujemy naszej uczennicy i gratulujemy wszystkim zdolnym młodym stypendystom.

Stypendia Przedsiębiorstwa Komunalnego Aqua S.A.

Po raz ósmy wręczono stypendia Przedsiębiorstwa Komunalnego Aqua S.A. dla najzdolniejszych uczniów i studentów – uczestników programu Rodzina+. Uroczystość miała miała miejsce w sali sesyjnej Ratusza 17 października 2017.

Wśród nagrodzonej młodzieży znalazła się nasza uczennica, Estera Więcławek z klasy 3 TŻ3. Gratulujemy!

ROK 2016/2017

Eliminacje okręgowe XXI Olimpiady  Wiedzy o Żywieniu i Żywności

13 stycznia 2017 w Gliwicach odbyły się eliminacje okręgowe XXI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Naszą placówkę reprezentowały Patrycja Miklar z klasy IVTŻ 2 i Klaudia Jonkisz z klasy II TŻ 1. W elimiacjach uczestniczyło 73 uczniów ze szkół województwa śląskiego – LO i Technika o profilach gastronomicznych. Obie reprezantantki uplasowały się w 1. dziesiątce. Klaudia Jonkisz zajęła I miejsce, a Patrycja Miklar 8. Zgodnie z regulaminem olimpiady, Klaudia będzie reprezentować naszą szkołę w eliminacjach centralnych w Szczecinie.

Gratulujemy!


Podwójny sukces naszych uczennic na konkursie barmańskim w Czeskim Cieszynie!

Dnia 6 grudnia 2016 r. w Czeskim Cieszynie odbył się XX – jubileuszowy, międzynarodowy konkurs barmański “Młody Barman 2016”, w którym brało udział 25 uczniów z polskich, czeskich i słowackich szkół.

Naszą szkołę reprezentowały: Justyna Gryzełko z klasy 3TŻ2 oraz Emilia Januła z klasy 2KL. Uczestniczki przygotowały napoje mieszane w kategorii fancy drink i wykonały je w stylu klasycznym. Justyna przygotowała napój na bazie syropów: poziomkowego, ananasowego i bitter z dodatkiem soku jabłkowego i grejpfrutowego oraz soku ze świeżo wyciskanych limonek. Natomiast Emilia przygotowała drink o nazwie „Joker” na bazie syropów: z liczii, żurawiny dopełnionego sokiem z mango i grejpfruta oraz soku z imbiru. Uczennice spisały się wspaniale – Emilia zajęła I miejsce, Justyna II miejsce. Jury było zachwycone pięknymi dekoracjami i niezwykłymi kompozycjami smakowymi napojów.

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

III MIEJSCE W KONKURSIE POTRAW Z KARPIA

dsc_1000

dsc_1005Dnia 17 września 2016 r odbyła się kolejna edycja Regionalnych Dni Rybactwa. W ramach  obchodów zorganizowano Mistrzostwa w przyrządzaniu potraw z karpia dla uczniów szkół gastronomicznych.

Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy 2ax ZSZ Anna Cembala i Michał Nazarkiewicz. Młodzi kucharze uplasowali się na trzeciej pozycji. Ich konkursowym daniem były FANTAZYJNE ROLADKI Z KARPIA, OTULONE CYTRYNOWYM MUSEM, PODANE NA ORZECHACH Z MIODEM ORAZ Z SOSEM Z OWOCÓW LEŚNYCH.

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.


ROK 2015/2016

Nasze główne wygrane w Korowodzie 2016

Jak co roku nasza szkoła wzięła udział w obchodach Ogólnopolskich Dni Bezpieczeństwa, Kultury Ruchu i Ratownictwa Drogowego. Tegoroczne Dni odbyły się pod hasłem „Młodosć, radość, sport i zabawa”.

W XXIII edycji tej imprezy zdobyliśmy 1. miejsca w obu konkurencjach, czyli w korowodzie oraz wiedzy o ruchu drogowym. Tym samym wygraliśmy dla naszej szkoły główne nagrody 🙂

Etap okręgowy Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych I miejsce naszej uczennicy!

W dniach 22 – 23 kwietnia 2016 r. odbyła się 40. edycja Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. W tegorocznych eliminacjach okręgowych brało udział 1479 uczniów w 11 blokach tematycznych. Rywalizacja odbywała się w dziewięciu miejscach na terenie całej Polski. Schemat przeprowadzania eliminacji wszędzie jest identyczny – najpierw olimpijczycy rozwiązują zadania w części teoretycznej, a później przystępują do części praktycznej.

Cały system eliminacji jest pomyślany w ten sposób, aby z grona blisko 1,5 tysiąca uczniów wybrać tych najlepszych, którzy w dniach 3 – 4 czerwca 2016 r. zmierzą się w finale. W tym roku eliminacje centralne XL edycji OWiUR odbędą się w Zespole Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego w Trzciance.

Etap okręgowy odbył się w Zespole Szkół Rolniczego Centrum Kształcenia Ustawicznego w Żarnowcu. Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej reprezentowała uczennica 3 klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych, Karolina Kubiczek, która pokonała  wszystkich rywali zdobywając 1. miejsce w okręgu.

Gratulujemy i życzymy  powodzenia w finale!

Opracowała: Beata Pieńkowska

powrót do góry >>

V MIĘDZYSZKOLNY KONKURS WIEDZY O BEZPIECZEŃSTWIE I HIGIENIE PRACY – 2016

W dniu 30 marca 2016 r. w Zespole Szkół Technicznych i Handlowych w Bielsku-Białej odbył się finał V MIĘDZYSZKOLNEGO KONKURSU WIEDZY O BEZPIECZEŃSTWIE I HIGIENIE PRACY. Przeprowadzono go w formie testu.  Do finału przystąpiło 37 uczniów z 13 szkół.

Naszą szkołę reprezentowali: Justyna Gryzełko, Damian Kufel oraz Marcin Bąk z klasy 2 technik żywienia i usług gastronomicznych.

Justyna zdobyła 2. miejsce, a Marcin otrzymał wyróżnienie.

Gratulujemy sukcesu!

powrót do góry >>

Pasjonaci Sportu w ZSGiH

W naszej szkole mamy młodzież, która w szczególny sposób traktuje sport w swoim życiu.  Dla nich to nie tylko pasja, wyzwanie i spełnienie ale przede wszystkim ogromna satysfakcja i przyjemność z osiągniętych celów i wyników.

Justyna Kaczkowska – zawodniczka UKS Gimnazjum Twoje Merida Imielin oraz reprezentantka Polski,powołana została do Kadry Olimpijskiej Rio de Janeiro w kolarstwie torowym.

Do największych osiągnieć na arenie międzynarodowej należą:

  • Mistrzostwo Świata Juniorek  –  Astana  (Kazachstan)  w wyścigu indywidualnym na dochodzenie na dystansie 2km
  • Srebrny medal na Mistrzostwach Świata w scratchu na dystansie 7,5km(Astana)
  • Mistrzostwo Europy i złoty medal w Atenach w wyścigu torowym na dochodzenie
  • Powołanie do Kadry Olimpijskiej Rio de Janeiro  w kolarstwie torowym.

Oliwia Pysno – zawodniczka UK S SET Kaniów w kajak polo

  • Drużynowo Oliwia zdobyła  drugie i trzecie miejsce w Mistrzostwach Polski,
  • Trzecie miejsce w zawodach Międzywojewódzkich.

Mimo krótkiego stażu, trenować zaczęła od 2015r. –  pływanie kajakiem stało się dla niej sposobem na spędzanie wolnego czasu oraz nietuzinkową pasją z której czerpie wiele przyjemności.

Sylwester Włodarczyk – zawodnik judo, oraz ju-jitsu, trenuje od 12 lat

  • Brązowy medalista judo na Mistrzostwach Polski w 2012 i 2013r
  • Srebrny medalista w judo  na Mistrzostwach Śląska w 2013r
  • Złoty i srebrny medalista w ju-jitsu na w Ogólnopolskiej Lidze 2015r.

Patryk Chrobak–  KLUB : DAAS BERSERKER’S TEAM BIELSKO-BIAŁA

Dyscyplina sportowa : MMA – Mieszane Sztuki Walki

Trenuje 6 razy w tygodniu od 2014r : Boks, Brazylijskie Jiu Jitsu, Grappling, Muay Thai, Zapasy, MMA, Sparingi ,Cross Fit

Osiągnięcia do tej pory :

  • Mistrz Śląska MMA
  • V-ce Mistrz Pucharu Górnego Śląska MMA
  • Brązowy Medalista Mistrzostw Polski Południowej MMA
  • Brązowy Medalista Turnieju MMA Jurków-Chorwacja

Krzysztof Zuziak  – pasja kulturystyka

Krzysiek trenuje od 3 lat, jest typowym samoukiem, wiedzę na temat kulturystyki czerpie z Internetu . Jak mówi najtrudniejszym elementem tego sportu nie są podnoszone ciężary ale rygorystyczna dieta. Trening Krzysiek robi w domu, czasami w szkolnej siłowni. Plan na przyszłość, może scena i zawody, ale podchodzi do tego z dystansem, nie korzysta przecież  z pomocy trenerów personalnych i nie posiada zaplecza finansowego. Na poniższym zdjęciu przedstawiam efekt jego pracy.

Gabriela Radwan i Aneta Szczurek  -Taniec w zespole mażoretek “Nemezis’’

Dziewczyny mogą pochwalić się osiągnięciami na arenie polskiej i światowej , do największych osiągnięć zaliczamy :

  • 1 miejsce w Ogólnopolskim konkursie Mażoretek “Parada” 2015
  • 3 miejsca i tytuł II vice Mistrza Polski Mażoretek 2013
  • Nominacja i uczestnictwo w Mistrzostwach Europy Mażoretek 2015

Sezon mażoretkowy trwa od maja do września. Wtedy dziewczęta praktycznie w każdy weekend,  mają pokazy. Dzięki zaproszeniom miały okazje zwiedzić wiele zakątków Polski oraz niejednokrotnie wyjechać za granice m. in. do Francji, Czech czy na Węgry. Poza tym warto podkreślić, że od pewnego czasu Gabrysia i Aneta  zaczęły się dzielić swoimi umiejętnościami tanecznymi z młodszymi koleżankami, pełniąc  funkcje trenerek.

Gratuluję wszystkim pasji i mam nadzieję , że dla większości uczniów naszej szkoły te osoby będą motywacją do uprawiania aktywności fizycznej. Wyżej przedstawieni uczniowie według mojej opinii są dowodem, że  można  realizować swoje pasje nie zależnie od wieku. Wystarczy mieć pomysł na siebie i dążyć do określonego celu.
Monika Podolska

OGROMNY SUKCES NASZYCH UCZNIÓW NA KONKURSIE BARMAŃSKIM W CZESKIM CIESZYNIE

Dnia 2 grudnia 2015 r. w Czeskim Cieszynie odbył się międzyszkolny konkurs barmański – “Młody Barman 2015”, w którym brało udział 30 uczniów z polskich, czeskich i słowackich szkół.

Naszą szkołę reprezentowali: uczeń z klasy 3ax  – Mikołaj Gil i uczeń klasy 2TŻ Damian Kufel. Uczestnicy przygotowali napoje mieszane w kategorii fancy drink i wykonali je w stylu klasycznym. Mikołaj przygotował napój “Iron Man” na bazie likieru o smaku tropikalnych owoców, syropu spicy z dodatkiem soku żurawinowego i grejpfrutowego oraz soku ze świeżo wyciskanych cytryn. Natomiast Damian przygotował drink o nazwie „Pierwiastek szczęścia” na bazie likieru pomarańczowego, syropu pistacjowego i estragonowego, dopełnionego sokiem z jabłek i cytryn. Konkurs zakończył się wielkim sukcesem, gdyż Mikołaj zajął 2. Miejsce, a Damian 10.

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

powrót do góry >>

NAJLEPSI BIELSCY UCZNIOWIE

LIST GRATULACYJNY

SUKCES UCZNIÓW W MISTRZOSTWACH W PRZYRZĄDZANIU POTRAW Z KARPIA

Na dwa dni skoczowski rynek zamienił się w rybną stolicę. Tutaj w dniach 18 i 19 września 2015 r. trwały XIII Regionalne Dni Rybactwa.  W ramach imprezy odbywały się panele naukowe, pokazy i konkursy kulinarne, zabawy dla najmłodszych  oraz  degustacje smakowitych ryb. W  Mistrzostwach w Przyrządzaniu Potraw z  Karpia dla Uczniów Szkół Gastronomicznych naszą szkolę reprezentowały dwie ekipy: Krystian Masny i Piotr Kućka oraz Filip Kopeć  i  Marcel Momot.

Aranżacja dania, doskonały smak i kunszt kulinarny, jaki zaprezentowali  Krystian Masny z klasy 3AX ZSZ i Piotr Kućka z klasy 3TŻ1 został doceniony przez  jury konkursowe i uczniowie zdobyli  zaszczytne I miejsce.

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

Program Regionalnych Dni Rybactwa był bardzo atrakcyjny i wymagał współdziałania wielu osób. Nasi uczniowie – wolontariusze z klas 3TŻ1 i 4TK serwowali potrawy  i  pomagali w obsłudze technicznej.

Serdecznie dziękujemy za zaangażowanie.

Oprac. Kinga Baścik

powrót do góry >>

NASZ UCZEŃ NA ŚNIADANIU MISTRZÓW

10 września 2015 r. w rektoracie Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach na zaproszenie Śląskiego Kuratora Oświaty odbyło się uroczyste spotkanie z najzdolniejszą młodzieżą województwa śląskiego – laureatami turniejów zawodowych w roku szkolnym 2014/2015.

Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej reprezentował Dawid Szymczyk – laureat Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. Spotkanie przebiegało pod hasłem „Śniadanie Mistrzów” i owym poczęstunkiem zakończyło się. Było uroczyście i smacznie.

Absolwentowi towarzyszyła pani Małgorzata Konstanty.

ROK SZKOLNY 2014/2015

II Kulinarny Puchar Śląska dla szkół gastronomicznych

W sobotę 20 czerwca 2015 roku w Chorzowie odbył się finał konkursu II Kulinarny Puchar Śląska dla uczniów szkół gastronomicznych. 2 miejsce otrzymali uczniowie naszej szkoły: Paulina Pustelnik i Dimitri Petrov.

powrót do góry >>

TRZECI ZŁOTY DURSZLAK, czyli SUKCES NASZYCH UCZNIÓW

Laureatami jubileuszowego Festiwalu Śląskie Smaki zostali Paulina Pustelnik(klasa 3 TŻ1) i Dimitri Petrov (klasa 3AX). Trzecią lokatę zdobyli Krystian Masny (klasa 2 AX) i Jakub Kućka (klasa 2 TŻ). Agata Kędzior i Piotr Czarny (klasa 2 TŻ1) uplasowali się tuż za podium.

Gratulacje i życzenia dalszych sukcesów!

powrót do góry >>

Podwójny sukces naszego ucznia na konkursie barmańskim w Cieszynie

3 czerwca 2015 r. w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie po raz dziesiąty odbył się Beskidzki Konkurs Młodych Barmanów, w którym uczestniczyli uczniowie z naszej szkoły. Piotr Strzelec z klasy 3 kelner zajął I miejsce w kategorii Short Fancy Drink oraz II miejsce w kategorii Soft Long Drink Mikołaj Gil z klasy 2 kucharz zajął VII miejsce w kategorii Short Fancy Drink oraz VIII miejsce w kategorii Soft Long Drink. Gratulujemy naszym uczniom sukcesów i życzymy kolejnych.

powrót do góry >>

Ogromny sukces Dawida. Finał XXXIX edycji Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych

Dawid Szymczyk – tegoroczny absolwent technikum w zawodzie kucharz zakwalifikował się do XXXIX edycji Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych na szczeblu centralnym i uzyskał zaszczytny tytuł laureata w bloku żywienie człowieka i gospodarstwo domowe. Dzięki zaangażowaniu i współpracy z nauczycielami nauki zawodu zdobył wymarzony indeks na każdą uczelnię rolniczą w Polsce. Teraz musi dokonać wyboru uczelni i kierunku studiów. W przerwach zmagań olimpijskich był również czas na zwiedzanie i nowe przyjaźnie. Życzymy dalszych sukcesów i trafnych wyborów.

Opracowała: Małgorzata Konstanty

Sukces naszego ucznia na Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Rolniczych

W dniach 18 – 19 kwietnia 2015 r. odbyła się 39 edycja Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. W tegorocznych eliminacjach  okręgowych, które miały miejsce w  Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Hańczowej, wzięło udział 161 uczniów z 62 szkół i 7 województw. Uczniowie, którzy zajęli miejsca od I-III zmagać się będą w majowych eliminacjach centralnych OWiUR na terenie Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej reprezentował uczeń 4 klasy technik kucharz: Dawid Szymczyk, który pokonał rywali i przeszedł do etapu centralnego OWIUR.

Życzymy mu powodzenia!

Opracowała: Beata Pieńkowska

Nasz uczeń podwójnym finalistą w Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności

W dniach 19-21 marca 2015 roku w Szczecinie odbyły się centralne eliminacje Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Tematyką wiodącą XIX edycji olimpiady było „Bezpieczeństwo żywności i żywienia”. W I etapie uczestniczyło 7,7 tys. uczniów z ponad 400 szkół ponadgimnazjalnych z całej Polski. Do zawodów II stopnia zakwalifikowało się 742 uczniów. Natomiast do zawodów III stopnia Komitet Główny zakwalifikował  61 uczniów z całej Polski, wśród nich  znalazł się także przedstawiciel naszej placówki Rafał Chybiorz, uczeń klasy 3 TŻ2.

Rafał jest jednym z  10 uczniów z technikum, którzy znaleźli  się w tej grupie, pozostali uczestnicy to uczniowie LO. Tytuł finalisty, który uzyskał Rafał  zwalnia z części teoretycznej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe i ułatwia wstęp na studia wyższe.

Gratulacje dla Rafała – podwójnego finalisty!

powrót do góry >>

Sukces w “IV Międzyszkolnym Konkursie Wiedzy o Bezpieczeństwie i Higienie Pracy”

27 marca w Zespole Szkół Technicznych i Handlowych w Bielsku-Białej odbył się finał “IV Międzyszkolnego Konkursu Wiedzy o Bezpieczeństwie i Higienie Pracy “.

W lutym i marcu br. w szkołach ponadgimnazjalnych przeprowadzono eliminacje szkolne. W naszej szkole w etapie szkolnym wzięło udział 172 uczniów. Najlepsi okazali się uczniowie klasy 1 technikum żywienia i usług gastronomicznych: Aleksandra Fijak, Damian Kufel oraz Adam Gandzel, którzy przeszli do finału etapu okręgowego.

Finał przeprowadzono w formie testu obejmującego zakres bezpieczeństwa i higieny pracy oraz  zagadnienia  kodeksu pracy. W zmaganiach wzięło udział 36 uczniów. W oczekiwaniu na wyniki uczniowie oraz ich opiekunowie wysłuchali wykładu “Prawo pracy – pierwsze kroki”.

Nasza uczennica, Aleksandra Fijak uzyskała III miejsce, a Damian Kufel wyróżnienie. Gratulujemy sukcesu!

Opiekun uczniów, organizator szkolny konkursu
Beata Pieńkowska

powrót do góry >>

Sukces naszych uczniów w Międzynarodowych Mistrzostwach Gastronomicznych

We wtorek, 17 marca w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach odbyły się I Międzynarodowe Mistrzostwa Gastronomiczne dlamłodych kucharzy i kelnerów “Wiosenne inspiracje z doradą” oraz” Kelner – doradca kulinarny”.

Profesjonalne jurydoceniło  smak, aromat oraz perfekcyjne przygotowanie przystawki i dania głównego z ryby dorady. Rywalizację konkursową wygrali: Paulina Pustelnik z kl.2Tż2 i  Dmitrij Petrov z kl. 3AX.

Zadanie konkursowe kelnerów  przebiegało w dwóch etapach, w pierwszym uczniowie nakrywali stół do śniadania kontynentalnego, a w drugim serwowali potrawy i napoje metodą francuską.  Szymon Przybyłowicz uczeń klasy 4 TKl uplasował się na 3 miejscu.

Sukces cukierniczy

W dniu 11 marca 2015 uczennica klasy 2 TT, Anna Płonka reprezentowała naszą szkołę w konkursie cukierniczym zorganizowanym przez Cech Rzemiosł Spożywczych i Małej Przedsiębiorczości w Bielsko-Białej.
Ania Płonka przygotowała trójwarstwowy tort czekoladowy ozdobiony masą marcepanową. Jej praca została wyróżniona i nagrodzona  III miejscem.

powrót do góry >>

Sukces naszych uczniów na XVI Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych

7 marca 2015 roku uczniowie naszej szkoły wzięli udział w XVI Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych w Krakowie. Tematem przewodnim konkursu był “Nowohucki tygiel”. Naszą szkołę reprezentowali: kucharz Filip Kumor (klasa 3TZ2), barman Adrian Ryndak (klasa 3KL) oraz kelnerzy: Hanna Knapińska (4TUG) i Radosław Pysz (3KL).

Kelnerzy zajęli III miejsce, a stół przez nich przygotowany zdobył również nagrodę publiczności. Z kolei nasz kucharz i barman zdobyli wyróżnienie za innowację i ciekawą interpretacje tematu konkursu.

Stypendium Prezesa Rady Ministrów

Uczennica Naszej Szkoły, Wiktoria Rogala otrzymała Stypendium Prezesa Rady Ministrów w roku szkolnym 2014/2015.

Gratulujemy i życzymy dalszych suksesów!

powrót do góry >>

Kolejny sukces naszych uczennic. “Wariacje z pstrągiem”

Dnia 20 listopada 2014 roku na terenie Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim odbył się Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny “IV Śląska Jesień Kulinarna w Ekonomiku” pod hasłem: “Wariacje z pstrągiem”, zorganizowany przez znanego z programów telewizyjnych mistrza kuchni, pana Remigiusza Rączkę.

W konkursie wzięło udział 13 zespołów uczniów klas o profilu gastronomicznym technikum i szkół zawodowych.

Nasze uczennice Karolina Kubiczek z klasy drugiej i Paulina Pustelnik z klasy trzeciej o profilu Technik żywienia i usług gastronomicznych pokonały rywali sporządzając “Roladkę z pstrąga nadziewaną szpinakiem, zapiekaną pod serem kozim w towarzystwie delikatnego puree z dyni i subtelnego sosu tymiankowego”  podając ją w niebanalny sposób. Stanęły na najwyższym miejscu podium otrzymując dyplom, piękny puchar oraz zestaw noży Philipiak do szkolnej pracowni.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

Srebro dla naszego ucznia w konkursie Olima Cup 2014

Dnia 3 października 2014 r. w Ołomuńcu uczeń naszej szkoły, Krystian Machnica z klasy 3 technik żywienia i usług gastronomicznych w towarzystwie Adama Hasiaka, szefa kuchni restauracji “Legendarna” w Czechowicach-Dziedzicach, wziął udział w konkursie Olima Cup 2014. Podczas konkursu panowie wykonali udko z kurczaka, pieczone w liściach kukurydzy, w towarzystwie puree z ciecierzycy z pestkami dyni oraz pieczonej dyni, podanych na desce z jabłoni. Zdobyli Srebrny Medal.

Gratulujemy!!!

powrót do góry >>

Sukces naszych uczennic. I Kulinarny Puchar Śląska dla szkół gastronomicznych

W dniu 9.09.2014 podczas Targów Gastrosilesia w Chorzowie odbył się I Kulinarny Puchar Śląska dla szkół gastronomicznych.

Uczennice naszej szkoły Karolina Kubiczek i Dominika Longawa z klasy II Technik żywienia i usług gastronomicznych przeszły I etap eliminacji i jako jedna z 6 grup zakwalifikowały się do II etapu.

Podczas finałowego konkursu dziewczęta pod okiem mistrzów kuchni wykonały „Cielęcinę zawijaną w liściu szałwii i boczku podaną z puree z kalarepy i grillowanymi warzywami”. Uczennice naszej szkoły pokonały rywali zdobywając  I Kulinarny Puchar Śląska. Nagrodą za I miejsce jest staż w wybranej przez zwycięzców prestiżowej restauracji oraz bon wartości 3000 złotych dla szkoły na zakupy w Firmie Weindich.

Gratulujemy sukcesu i życzymy dalszych.

 

 

Nasi uczniowie zdobywają cenne wyróżnienia i mogą pochwalić się wieloma sukcesami zarówno na polu przedmiotów zawodowych, jak i ogólnych.

ARCHIWUM