Swoje umiejętności kulinarne prezentował w programie TOP CHEF. Po jego zakończeniu odbył miesięczny staż w wyrafinowanej warszawskiej restauracji Atelier Amaro, która jako pierwsza i jedyna w Polsce, zdobyła gwiazdkę Michelin. Obecnie prowadzi warsztaty kulinarne, bo lubi spotykać ludzi podobnych do siebie – dla których gotowanie to nie tylko praca i wykonywany zawód, ale przede wszystkim pasja i radość tworzenia czegoś niepowtarzalnego. Właśnie tym – swoim doświadczeniem, pasją i miłością do gotowania – dzieli się podczas prowadzonych  kursów, warsztatów.

Na początku grudnia 2017r. dziesięciu uczniów naszej szkoły miało przyjemność uczestniczyć w pięciodniowych warsztatach w Studio Kulinarnym Adrian Feliks w Chorzowie. Pod okiem mistrzów kuchni sporządzali wyszukane potrawy. Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z warsztatów poniżej.



Warsztaty kulinarne z Robertem Sową i firmą PRYMAT


30 stycznia w naszej szkole odbyło się niezwykłe wydarzenie. Uczniowie klas gastronomicznych mieli okazję pracować ze znakomitym ekspertem sztuki kulinarnej, panem Robertem Sową i jego zespołem. Firma Prymat, w ścisłej współpracy właśnie z panem Robertem Sową, jest organizatorem szkoleń w szkołach gastronomicznych w całej Polsce, skierowanych do kolejnego pokolenia zawodowych kucharzy. Tym razem to własnie nasz Gastronom miał zaszczyt i przyjemność wziąć udział w warsztatach (i było PYSZNIE!)

Podczas spotkania zrealizowane zostały dwie tury warsztatów, a także prezentacje na temat trendów kulinarnych. Miła i serdeczna atmosfera towarzyszyła nam od samego początku spotkania. Uczniowie rozmawiali z Mistrzem i zadawali mnóstwo nurtujących ich pytań, ale nie obyło się również bez pytań do uczniów, których celem było sprawdzenie wiedzy zawodowej oraz zmotywowanie młodzieży do ich do jej pogłębiania.

Efektem wspólnej pracy było przygotowanie niezwykle smacznych potraw:

  • Kremu z soczewicy i marchewki z krewetkami
  • Pieczonej polędwicy z dorsza z gruszkami i miodem
  • Orientalnej piersi z kaczki na makaronie z kapustą pak choi

Każdy z uczestników warsztatów otrzymał certyfikat oraz  książkę kucharską z autografem Mistrza, a byli to wybrani uczniowie z klas: 1 TZ1, 1 TŻ2, 2 TŻ1, 2 TŻ2, 2 tŻ3, 3 TŻ1, 3 TŻ1, 3 TŻ2, 1a, 1ax, 3ax, 3a.

Równocześnie przeprowadzone zostały eliminacje do 9. edycji autorskiego konkursu Roberta Sowy Kulinarny Talent 2017, w których wziął udział Maksymilian Smółka, uczeń klasy 3 TŻ2. Eliminacje przebiegające pod czujnym okiem samego mistrza zakończyły się sukcesem Maksa, który będzie reprezentować naszą szkołę podczas finału konkursu w Warszawie!

Poza Robertem Sową warsztaty poprowadzili również pan Krzysztof Baranowski oraz pan Mateusz Birek. Specjalne podziękowania kierujemy dla firmy “Prymat” i reprezentującego ją pana Filipa Lato.

A mottem dla młodzieży niech staną się słowa pana Roberta Sowy podsumowujące ten niezwykle owocny dzień:

“Zawszą bądźcie dumni z tego, że jesteście uczniami szkoły gastronomicznej!”

 


Podczas Targów Gastrosilesia w Chorzowie uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w warsztatach:  PROFESJONALNY KELNER – MIT CZY RZECZYWISTOŚĆ. JAK DZISIAJ FUNKCJONUJE TEN ZAWÓD. WYKŁAD POŁĄCZONY Z POKAZEM TRANŻEROWANIA HOMARA I FLAMBIROWANIA DESERÓW. Kelner profesjonalista: jak było kiedyś, a jak dzisiaj. Cele i oczekiwania a rzeczywistość gastronomiczna. Serwis mistrzowski. Prowadzonych przez: Bernarda Sitarskiego i Piotra Boreckiegoboreckipobrane

PIOTR BORECKI

Juror I Mistrzostw Młodych kelnerów – Śląsk 2014, Organizator I Międzynarodowych Mistrzostw Gastronomicznych Młodych Kucharzy i Kelnerów Rydułtowy 2015, Członek Stowarzyszenia Kelnerów Polskich, Specjalista do spraw szkoleń kelnerskich, Kurs Sommelierski “Galicyjska Szkoła Smaku ” Kraków. Pasjonat sztuki kulinarnej i koneser win z całego świata.


SPOTKANIE Z MISTRZEM:  KURT SCHELLER


Podczas Targów Gastrosilesia w Chorzowie uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w warsztatach kulinarnych: MIĘSA I DODATKI KLASYCZNIE oraz  SEKRETY KUCHNI FRANCUSKIEJ  prowadzonych przez Kurta Schellera.

KURT SCHELLER

Szef kuchni, krytyk kulinarny, założyciel Akademii kulinarnej. Został uznany Szefem Roku 1989 przez organizację kucharzy Toques Blanches (Białe Czapki). Dwukrotnie był wybierany na szefa tej organizacji. Prowadził program w telewizji Polsat – Alfabet kulinarny Kurta Schellera. Jest zdobywcą wielu nagród, jurorem w wielu kulinarnych konkursach oraz członkiem i założycielem organizacji kulinarnych – założycielem Polskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. W 1997R. otrzymał odznaczenie: Grand Croix de l’order Etole d’Europe, a w 2005r. polskiego Oskara Kulinarnego za osobowość kulinarną oraz tytuł doktora honorowego za działalność na rzecz polskiego hotelarstwa i gastronomii. Dzisiaj, z powodzeniem od 2002 roku, prowadzi Akademię Kulinarną, sygnowaną własnym nazwiskiem.


SPOTKANIE Z MISTRZEM: THIERRY AYEL


Podczas Targów Gastrosilesia w Chorzowie uczniowie naszej szkoły uczestniczyli
w warsztatach: FRANCUSKIE SŁODKOŚCI. POKAZ DESERÓW Prowadzonych przez: Thierry Ayela

THIERRY AYEL jego życiowe motto „każdy deser jest jak biżuteria. Powinien być elegancki i wysublimowany.”

Jest francuskim Szefem Kuchni i Mistrzem Cukiernictwa, który od wielu lat mieszka
w Polsce. Zanim tu trafił, ukończył Technikum Małej i Dużej Gastronomii w Saint-Etienne,
a następnie otrzymał dyplom studiów zawodowych na kierunku „Hotelarstwo-Gastronomia” wydany przez Rektora Akademii w Lyonie (Francja).

Wieloletnie doświadczenie zdobywał w ekskluzywnych restauracjach Francji i Szwajcarii. Jak to w życiu bywa, do Polski przyjechał turystycznie i zostałem na stałe.

ARCHIWUM