PIĘCIOLETNIE TECHNIKUM DLA ABSOLWENTÓW SZKÓŁ PODSTAWOWYCH

Wszystkie zawody w technikum są dwukwalifikacyjne.


TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI 314403

Kwalifikacje:

  • Produkcja wyrobów cukierniczych
  • Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych

Jeżeli jesteś osobą dociekliwą i spostrzegawczą, lubisz analizować i odkrywać nowe rzeczy – ten zawód jest dla Ciebie 

  • szkoła kończy się maturą i egzaminem potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie technika technologii żywności;
  • kształcenie w zawodzie technik technologii żywności ma na celu przygotować Cię do pracy w zakładach produkcyjnych przetwórstwa spożywczego, instytucjach zajmujących się badaniem i oceną żywności, oraz prowadzących handel artykułami spożywczymi;
  • po ukończeniu szkoły będziesz mógł kontynuować kształcenie na wszystkich uczelniach wyższych, a także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą;

Perspektywy zawodowe – praca: 
po ukończeniu szkoły możesz podjąć pracę w: zakładach produkcyjnych przetwórstwa spożywczego, zakładach cukierniczo-piekarniczych, tłuszczowych, przetwórniach mleka, mięsa, warzywno-owocowych, wytwórniach makaronów, koncentratów spożywczych, laboratoriach zakładowych, komórkach marketingowych. Ponadto w urzędach celnych, stołówkach, sklepach spożywczych, hipermarketach z zapleczem produkcyjnym.


TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH 343404

Kwalifikacje:

  • Przygotowywanie i wydawanie dań
  • Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Jeżeli jesteś osobą kreatywną, otwartą i życzliwą, masz pozytywne nastawienie do ludzi, lubisz pracę w zespole, a także łatwo nawiązujesz kontakty – ten zawód jest dla Ciebie

  • szkoła kończy się maturą i egzaminem potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie technika żywienia i usług gastronomicznych;
  • podstawowym celem kształcenia jest przygotowanie zawodowe w zakresie czynności związanych z organizacją, informacją i kompleksową obsługą przyjęć oraz imprez organizowanych we wszystkich zakładach świadczących usługi gastronomiczne, także imprez organizowanych w warunkach nietypowych – tzw. cateringu;

Absolwent otrzymuje przygotowanie z zakresu zarządzania zakładem gastronomicznym.

Po ukończeniu szkoły będziesz mógł kontynuować kształcenie na wszystkich uczelniach wyższych, a także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.

Perspektywy zawodowe – praca:
Absolwenci tego kierunku mogą być zatrudnieni we wszystkich lokalach gastronomicznych jako:
• osoby zarządzające organizacją imprez,
• pracownicy obsługi konsumenta,
• pracownicy kuchni.

Mogą także prowadzić:
• własną działalność gastronomiczną,
• zajmować się cateringiem,
• obsługą konferencji,
• imprez okolicznościowych.


TECHNIK USŁUG KELNERSKICH 513102

Kwalifikacje:

  • Wykonywanie usług kelnerskich
  • Organizacja usług gastronomicznych

Jeżeli jesteś osobą otwartą i życzliwą, kreatywną, masz pozytywne nastawienie do ludzi, lubisz pracę w zespole, a także łatwo nawiązujesz kontakty – ten zawód jest dla Ciebie.

  • szkoła kończy się maturą i egzaminem potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie technika usług kelnerskich;
  • otrzymujesz przygotowanie zawodowe w zakresie czynności związanych z fachową i kompleksową obsługą konsumenta w różnorodnych zakładach gastronomicznych, a także wszelkiego typu przyjęć okolicznościowych, imprez gastronomicznych oraz obsługi kelnerskiej targów, wystaw, bankietów, spotkań, konferencji i innych imprez;
  • możesz zdobyć dodatkowe kwalifikacje w zakresie znajomości sztuki barmańskiej oraz znajomości win w ramach zajęć specjalizacyjnych;

Po ukończeniu szkoły będziesz mógł kontynuować kształcenie na wszystkich uczelniach wyższych, a także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.

Perspektywy zawodowe – praca
Absolwenci tego kierunku mogą być zatrudnieni w:

  • restauracjach,
  • salach bankietowych,
  • centrach konferencyjno-bankietowych,
  • barach,
  • pubach,
  • klubach,
  • domach gościnnych,
  • pizzeriach.